Η πρόσφατη αγωγή που κατέθεσαν οι New York Times (NYT) κατά των κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών OpenAI και Microsoft έχει τραβήξει την προσοχή, αφού οι NYT κατηγορούν τις εταιρείες για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Η εφημερίδα καταγγέλλει ότι οι δύο κολοσσοί αντέγραψαν μεγάλο αριθμό άρθρων των NYT για τη δημιουργία των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (AI) τους, εισέρχοντας έτσι σε άμεσο ανταγωνισμό με το περιεχόμενο της εφημερίδας.
Σύμφωνα με την αγωγή, οι New York Times υποστηρίζουν ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) της OpenAI και της Microsoft, τα οποία οδήγησαν στη δημιουργία των ChatGPT και Copilot, μπορούν να παράγουν αποτελέσματα που μιμούνται το στιλ και το περιεχόμενο των NYT. Αυτή η πρακτική, σύμφωνα με την εφημερίδα, όχι μόνο υπονομεύει τη σχέση της με τους αναγνώστες, αλλά έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα από συνδρομές, άδειοδότηση και διαφήμιση.
Εκτός από την άμεση επίδραση στα έσοδα, οι NYT υποστηρίζουν ότι τα μοντέλα αυτά αποτελούν απειλή για την υψηλής ποιότητας δημοσιογραφία, μειώνοντας την ικανότητα των ειδησεογραφικών πρακτορείων να αξιοποιούν το περιεχόμενό τους. Οι εναγόμενοι φαίνεται να εκμεταλλεύονται τις επενδύσεις των NYT στη δημοσιογραφία, δημιουργώντας παράγωγα προϊόντα χωρίς να καταβάλλουν άδειες ή αντίτιμο.
Η αγωγή αναφέρει επίσης ότι η ανάπτυξη μοντέλων AI εκπαιδευμένων στο περιεχόμενο των NYT έχει επιφέρει σημαντικά κέρδη για τις εταιρείες OpenAI και Microsoft. Παρά τις προσπάθειες των NYT να διαπραγματευτούν δίκαιη αντιμετώπιση, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να μην έχουν καρποφορήσει.
Η εκπρόσωπος της OpenAI, Lindsey Held, δήλωσε ότι η εταιρεία σέβεται τα δικαιώματα των δημιουργών και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για συνεργασία με τους NYT. Εκφράζει επίσης ελπίδα για αμοιβαία επωφελή συνεργασία, όπως συνέβη με άλλους εκδότες. Αντίθετα, η Microsoft δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις κατηγορίες.
Οι New York Times επιζητούν δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις και ζητούν από το δικαστήριο να εμποδίσει τις δύο εταιρείες από το να εκπαιδεύουν τα μοντέλα τους χρησιμοποιώντας το περιεχόμενο των NYT. Επιπλέον, πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν ήδη αποτρέψει τον web crawler της OpenAI από το σάρωμα του περιεχομένου τους. Ενώ οι εταιρείες όπως το BBC και το CNN έχουν αναστενάξει, άλλες, όπως η Axel Springer, υπογράφουν συμφωνίες για τη χρήση της τεχνολογίας AI. Το μέλλον της υπόθεσης παραμένει αβέβαιο, με την αναμονή για δικαστικές εξελίξεις.