Πόλο έλξης για την πρόσληψη νέων ταλέντων αποτελούν οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες, καθώς προσφέρουν πολύ πιο ανταγωνιστικούς μισθούς σε σχέση με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή, σημαντικά χαμηλότεροι είναι οι μισθοί που προσφέρουν ελληνικές startups σε σύγκριση με πιο ώριμες οικονομίες, όπως η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, καθιστώντας την Ελλάδα ελκυστική για μεγάλες ή μικρές εταιρείες τεχνολογίας ανά τον κόσμο που θέλουν να αποκτήσουν παρουσία στη χώρα μας και να προσλάβουν κόσμο. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με τη γερμανική Celonis, που εξαγόρασε πρόσφατα την ελληνική Lenses.io, αλλά και τη Microsoft, που εξαγόρασε την ελληνική εταιρεία RPA, Softomotive.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Marathon Venture Capital «Η βιομηχανία των ελληνικών startups: μισθοί και παροχές 2021», για ειδικότητες που έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά, όπως αυτή του data scientist ή του software engineer, oι ετήσιες απολαβές στην πρώτη περίπτωση μπορεί να ξεκινήσουν από τις 17.000 ευρώ και να αγγίξουν τις 44.000 ευρώ, ενώ οι μέσες ετήσιες απολαβές διαμορφώνονται στις 22.000 ευρώ ή περίπου 1.192 καθαρά τον μήνα. Μάλιστα, για backend software engineer οι απολαβές μπορεί να αγγίξουν τις 64.000 ευρώ ή περίπου 2.700 ευρώ καθαρά τον μήνα. Σε γενικές γραμμές, οι εισαγωγικοί μισθοί για όσους δεν έχουν καθόλου εμπειρία μπορεί να ξεκινούν από περίπου 700-1.000 ευρώ καθαρά. Για εργαζομένους με εμπειρία σε ειδικότητες όπως leadership data science ο μισθός μπορεί να φθάνει και τις 6.000 ευρώ καθαρά τον μήνα (152.000 μεικτά ετησίως ή 10.857 ευρώ μεικτά μηνιαίως).
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα από 27 εταιρείες με συνολικά 1.915 εργαζομένους στην Ελλάδα, οι σχετικά χειρότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για κάποιον που δεν έχει εμπειρία (entry level) φθάνουν τα 11.200 ευρώ ή καθαρό μισθό περίπου 680 ευρώ για τους quality assurance engineers και ακολουθούν οι QA analysts που λαμβάνουν 15.000 ευρώ μεικτά ετησίως ή περίπου 866 καθαρά τον μήνα. Σαφώς υψηλότεροι είναι οι μισθοί για κάποιον που έχει προϋπηρεσία, που στην περίπτωση του QA engineer μπορεί να αγγίξει τα 29.174 ευρώ μεικτά ετησίως ή 1.504 ευρώ καθαρά τον μήνα, ενώ στο επόμενο σκαλί (advanced) ο μισθός του μπορεί να ανέλθει σε 44.200 ευρώ ή περίπου 2.105 ευρώ τον μήνα. Σε άλλες ειδικότητες, όπως product manager, leadership DevOps, οι μισθοί σε όσους διαθέτουν εμπειρία κινούνται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Επίσης, όλο και περισσότερες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να προσφέρουν εταιρικά μερίδια στους εργαζομένους τους, παρέχοντας κίνητρα για να προσελκύσουν πιο πολλά ταλέντα. Λόγω της χαμηλής φορολόγησης των εισοδημάτων που προέρχονται από κεφάλαιο (15%) στην Ελλάδα, η παροχή εταιρικών μεριδίων αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την προσέλκυση εργαζομένων. Ετσι, όπως προκύπτει από το δείγμα της μελέτης, 4 στους 10 εργαζομένους ελληνικών startups που απασχολούνται σε θέσεις τεχνολογίας λαμβάνουν ως παροχή εταιρικά μερίδια, τακτική η οποία δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η πλειονότητα των στελεχών σε ηγετικούς ρόλους λαμβάνει δικαιώματα μετοχών, ενώ το ίδιο ισχύει για περίπου μία στις τρεις από τις υπόλοιπες θέσεις εργασίας.
Πηγή: kathimerini.gr