EDITORIAL

Η αξία του να αγαπάς αυτό που κάνεις

“Το να αγαπάς αυτό που κάνεις και να επενδύεις σε αυτό, είναι καθήκον προς τον εαυτό σου”

Πριν λίγες μέρες βρέθηκα να ταξιδεύω με το τρένο όταν απέναντι μου κάθισε ένας δευτεροετής της ιατρικής. Μετά τις πρώτες συστάσεις και συζητήσεις σχετικά με την επιστήμη της ιατρικής, μου εκμυστηρευτικέ πως αυτό που διάλεξε να σπουδάσει δεν ήταν καθαρά δικιά του επιλογή. Ουσιαστικά ακολούθησε την ιατρική για ν’ αποδείξει στους συγγενείς και φίλους του ότι μπορούσε να περάσει σε μία τόσο δύσκολη σχολή. Το αποτέλεσμα; Να σπουδάζει κάτι που δεν του αρέσει και να σκέφτεται πλέον σοβαρά να εγκαταλείψει τις σπουδές του!  Κάπου εδώ η συζήτηση άρχισε να παίρνει άλλη τροχιά και πλέον προσπαθούσα να του εξηγήσω την σημασία του ν’ αγαπάς αυτό που κάνεις και πως αν αγαπάς το επάγγελμα σου θα έχεις το μεράκι ν’ ασχοληθείς σε βάθος για να το αναπτύξεις και να προσφέρεις σε αυτό. Του εξήγησα ότι δεν έχει ν’ αποδείξει τίποτα σε κανέναν και ότι σε βάθος χρόνου θα έχει να δώσει λόγο μόνο στον εαυτό του.

“Πριν λίγες μέρες έτυχε να ταξιδεύω με το τρένο όταν απέναντι μου κάθισε ένας δευτεροετής της ιατρικής.”

Ο φοιτητής με άκουσε με ενδιαφέρον και συμφώνησε σε όλα. Μου είπε ότι θα σταματήσει τις σπουδές του και θα ξαναδώσει πανελλήνιες με την ελπίδα να περάσει στη σχολή που του αρέσει. Του ζήτησα να σκεφτεί δεύτερη και τρίτη φορά την απόφαση του και σαν ιδέα του πρότεινα να δώσει ακόμα λίγο χρόνο στον εαυτό του να γνωρίσει καλύτερα την ιατρική, να ξεκινήσει φέτος κανονικά το δεύτερο έτος (καθώς με τις συνθήκες του Covid δεν είχε την σωστή επαφή) και μέσα στο έτος αν συνεχίσει να μην του κεντρίζει το ενδιαφέρον να πάρει τη τελική του απόφαση. Το ταξίδι μας έφτασε στο τέλος και αφού αποχαιρετιστήκαμε ο φοιτητής έφυγε ενθουσιασμένος για τον προορισμό του.

Η παραπάνω ιστορία είναι μία ωραία αφορμή για να συζητήσουμε την αξία του να κάνεις αυτό που αγαπάς. Έτσι και στην επιχειρηματικότητα, βλέπουμε συχνά επιχειρήσεις στις οποίες έχει επενδυθεί ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, καταστήματα με ενδιαφέρον προϊόν και εντυπωσιακές βιτρίνες ν’ αδυνατούν να διατηρήσουν τη πελατεία τους και στον σε σύντομο χρόνο να κλείνουν. Αμέσως μετά ν’ ανοίγει κάτι παρόμοιο στο ίδιο σημείο και να έχει πολύ δουλειά. Ο πελάτης αντιλαμβάνεται την αγάπη σου γι’ αυτό που προσφέρεις. Αντιλαμβάνεται αν κάτι το κάνεις από μεράκι ή μόνο για το κέρδος και η αντίδραση του είναι ανάλογη.

“Ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος αν όλοι έκαναν αυτό που αγαπάνε κι επέλεξαν οι ίδιοι!”

Άρα τι πρέπει να κάνω; Μα φυσικά να επενδύσεις σε αυτό που πραγματικά σου αρέσει. Η επιτυχία ποτέ δεν είναι δεδομένη στην επιχειρηματικότητα αλλά όταν θα έχεις τοποθετήσει τα χρήματα σου σε κάτι που πραγματικά σε ευχαριστεί τότε είναι σίγουρο πως θ’ αγωνιστείς να το κάνεις καλύτερα, θ’ αναζητήσεις παράπλευρες διαδρομές για να το αναπτύξεις και να προσθέσεις τη δική σου πινελιά σε αυτό. Ο πελάτης θα το αναγνωρίσει!

Επιστρέφοντας στη περίπτωση του φοιτητή βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι ν’ αφήνουμε ελεύθερα τα παιδιά ν’ αποφασίσουν για την επαγγελματική πορεία τους. Οι γονείς και η οικογένεια το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να τα καθοδηγούν στο ν’ αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις για την ειδικότητα που έχουν επιλέξει. Όλα τα επαγγέλματα έχουν τα θετικά και τ’ αρνητικά τους. Επίσης όλα τα επαγγέλματα περιμένουν ανθρώπους με αγάπη και όρεξη για να τ’ αναπτύξουν και να τους μεταδώσουν τη δική τους αύρα. Ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος αν όλοι έκαναν αυτό που αγαπάνε κι επέλεξαν οι ίδιοι!

Πώς σου φάνηκε;
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Η Δύναμη της Τεχνολογίας στο Σύγχρονο Μάρκετινγκ

Άγγελος Διαμαντουλάκης

Όταν οι Διακοπές Γίνονται “Ψηφιακές”

Άγγελος Διαμαντουλάκης