Η επιστήμη αγγίζει νέα όρια, καθώς ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα επαναστατικό εγκεφαλικό εμφύτευμα που μεταφράζει σκέψεις σε ομιλία σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας σε ανθρώπους που δεν μπορούν να μιλήσουν να επικοινωνούν ξανά. Παράλληλα, η Κίνα μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι, με τεχνολογία που φέρεται να ξεπερνά αυτήν της Neuralink του Elon Musk.
Η καινοτομία του UC Berkeley δίνει “φωνή” στη σκέψη
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ ανέπτυξαν ένα σύστημα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI), το οποίο επιτρέπει σε άτομα που πάσχουν από τετραπληγία ή απώλεια ομιλίας να επικοινωνούν μέσω AI που μεταφράζει τη νευρική δραστηριότητα σε φωνή.
Η τεχνολογία δοκιμάστηκε σε μια γυναίκα 47 ετών, η οποία ήταν σιωπηλή για 18 χρόνια μετά από εγκεφαλικό. Το εμφύτευμα τοποθετήθηκε στον εγκέφαλό της και, με τη βοήθεια ενός AI συνθεσάιζερ, κατάφερε να παράγει προτάσεις σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας δείγματα της αυθεντικής φωνής της.
Ο Τζόναθαν Μπρούμπεργκ του Πανεπιστημίου του Κάνσας δήλωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο στον τομέα της νευροεπιστήμης και της τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνολογία αυτή ξεπερνά προηγούμενα BCI, τα οποία παρουσίαζαν καθυστερήσεις μεταξύ σκέψης και φωνητικής απόδοσης.
Η Κίνα προκαλεί τη Neuralink με το δικό της εμφύτευμα
Ταυτόχρονα, η NeuCyber NeuroTech, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εγκεφαλικής Έρευνας (CIBR) της Κίνας, παρουσίασε το Beinao No.1, ένα ημι-επεμβατικό ασύρματο εμφύτευμα εγκεφάλου που έχει ήδη τοποθετηθεί σε τρεις ασθενείς και αναμένεται να δοκιμαστεί σε 50 μέσα στο έτος. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η τεχνολογία τους ξεπερνά την Neuralink του Elon Musk.
Η Neuralink, η εταιρεία νευροτεχνολογίας του Μασκ, έχει μέχρι στιγμής εμφυτεύσει τη συσκευή της σε τρεις ασθενείς, με θετικά αποτελέσματα ως προς τον έλεγχο ηλεκτρονικών συσκευών μέσω σκέψης. Παράλληλα, η Synchron, αμερικανική εταιρεία με υποστηρικτές τον Τζεφ Μπέζος και τον Μπιλ Γκέιτς, προηγείται αριθμητικά με δέκα ασθενείς σε ΗΠΑ και Αυστραλία.
Η νέα εποχή της ανθρώπινης επικοινωνίας ξεκινά τώρα
Τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα δεν αποτελούν πλέον επιστημονική φαντασία. Η τεχνολογία μεταβαίνει σε πραγματικές εφαρμογές, ανοίγοντας νέους δρόμους για την επανένταξη ασθενών, την προσωπική επικοινωνία μέσω σκέψης και πιθανόν στο μέλλον, τον έλεγχο συσκευών μόνο με το μυαλό.