ECONOMY

Ελλάδα: Από Οικονομικό Πρόβλημα σε Παγκόσμιο Πρωταγωνιστή!

Η ελληνική οικονομία παραμένει μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του Economist, αν και υποχώρησε από την περυσινή πρώτη θέση στην τρίτη, δίπλα στη Δανία. Στην κορυφή της λίστας φέτος συναντάμε την Ισπανία, ενώ η Ιρλανδία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Ο Economist σημειώνει πως οι οικονομίες της Μεσογείου συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία για τρίτη συνεχή χρονιά. Η Ισπανία προηγείται, ενώ η Ελλάδα και η Ιταλία, άλλοτε γνωστές για τις οικονομικές τους προκλήσεις, συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά. Τη δυνατή πεντάδα ολοκληρώνουν η Ιρλανδία – λόγω της εισροής τεχνολογικών εταιρειών – και η Δανία, φημισμένη για τη Novo Nordisk και το φάρμακο Ozempic. Αντίθετα, οι οικονομίες της βόρειας Ευρώπης, όπως η Βρετανία και η Γερμανία, παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις. Στον πάτο της λίστας, όπως και πέρυσι, βρίσκονται η Λετονία και η Εσθονία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία – χώρες που άλλοτε υποτιμούνταν από τους βόρειους γείτονές τους – απολαμβάνουν τώρα μια περίοδο οικονομικής αναγέννησης, αξίζοντας έναν μικρό «πανηγυρισμό».

Γιατί ο Economist Αξιολογεί έτσι την Ελλάδα;

Παρά τα υψηλά επιτόκια, τους πολέμους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, καθώς και τις κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ και την Ινδία, η παγκόσμια οικονομία σημειώνει ισχυρές επιδόσεις το 2024. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,2%, ενώ ο πληθωρισμός μειώνεται και η απασχόληση παραμένει σταθερή. Τα χρηματιστήρια καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Όμως, πίσω από αυτό το αισιόδοξο παγκόσμιο σκηνικό, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών. Για να τις αποτυπώσει, ο Economist ανέλυσε δεδομένα από 37 κυρίως ανεπτυγμένες οικονομίες, χρησιμοποιώντας πέντε βασικούς δείκτες: ρυθμό αύξησης ΑΕΠ, απόδοση χρηματιστηρίων, βασικό πληθωρισμό, ανεργία και δημοσιονομικά ελλείμματα (χωρίς τους τόκους). Με βάση αυτούς τους δείκτες προέκυψε μια σύνθετη κατάταξη, στην οποία η Ελλάδα αναδείχθηκε σε μία από τις κορυφαίες θέσεις.

  • ΑΕΠ: Η παγκόσμια ανάπτυξη στηρίχθηκε από την ανθεκτική αμερικανική οικονομία και τους δυναμικούς καταναλωτές της. Παρά τις παγκόσμιες αναταράξεις, η Ισπανία ξεχώρισε φέτος με αύξηση ΑΕΠ άνω του 3%. Αντίθετα, χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία αντιμετώπισαν εμπόδια λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια και της χαμηλής βιομηχανικής δραστηριότητας.
  • Χρηματιστηριακές Αγορές: Οι παγκόσμιες χρηματαγορές επέδειξαν ανθεκτικότητα, με τις αμερικανικές μετοχές να ενισχύονται λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης. Αντίθετα, οι αγορές σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Φινλανδία, έχασαν έδαφος. Επίσης, πολιτικές αναταραχές – όπως αυτή στη Νότια Κορέα – επηρέασαν αρνητικά τις τοπικές αγορές.
  • Πληθωρισμός: Αν και ο παγκόσμιος πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, οι πιέσεις στις τιμές των υπηρεσιών παραμένουν υψηλές σε χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία. Αντίθετα, η Γαλλία και η Ελβετία διατηρούν χαμηλά επίπεδα βασικού πληθωρισμού.
  • Ανεργία: Παρά την άνοδο των επιτοκίων, η ανεργία στις περισσότερες χώρες παραμένει σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ. Στον ευρωπαϊκό νότο παρατηρείται βελτίωση, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας της τελευταίας δεκαετίας. Στη Βόρεια Αμερική, η ελαφρά άνοδος της ανεργίας σχετίζεται περισσότερο με την αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και τη μετανάστευση.
  • Δημοσιονομικά Ισοζύγια: Μετά από χρόνια υψηλών δαπανών, αρκετές χώρες καλούνται να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους. Η Δανία και η Πορτογαλία εμφανίζουν πλεονάσματα, ενώ η Νορβηγία και η Ιρλανδία ωφελούνται από την αύξηση των εσόδων στο πετρέλαιο και τη φορολογία επιχειρήσεων αντίστοιχα.

Συνολικά, η κατάταξη του Economist αναδεικνύει μια νέα πραγματικότητα, όπου παραδοσιακά ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες υστερούν, ενώ χώρες που μέχρι πρότινος αντιμετώπιζαν δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, σταθεροποιούνται και κερδίζουν επάξια μια θέση μεταξύ των παγκόσμιων πρωταγωνιστών.

Πώς σου φάνηκε;
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Facebook: Στο κλαμπ των εταιρειών του 1 τρισ. δολαρίων

TechTV Greece

Κυβερνοασφάλεια: Στα 35 εκατ. δολάρια οι ετήσιες δαπάνες

TechTV Greece

Έρχεται το τέλος των μετρητών;

TechTV Greece