TECHNOLOGY

Χρήση συστήματος «ημιαυτόματου οφσάιντ» στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Στο Μουντιάλ του Κατάρ, η τεχνολογία θα αποκτήσει επιτέλους κεντρικότερο ρόλο καθώς πέρα από το VAR, το οποίο έχει δοκιμαστεί και μπει για τα καλά στην ποδοσφαιρική κουλτούρα -και σε άλλα αθλήματα- θα γίνει χρήση ενός συστήματος «ημιαυτόματου οφσάιντ». Επιτέλους, καθώς μερικές φορές, ορισμένες διαιτητικές αποφάσεις μας έκαναν να αμφιβάλλουμε για την… όραση μας. Πλέον, το οφσάιντ θα πάψει σε μεγάλο βαθμό να αποτελεί «γκρίζα ζώνη» καθώς η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) πρόκειται από το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ να θέσει σε εφαρμογή τον «μηχανισμό ημιαυτόματου εντοπισμού οφσάιντ».

Το αρμόδιο τμήμα τεχνολογίας της FIFA έχει ήδη ολοκληρώσει τις μελέτες, τις έρευνες και τις δοκιμές του συστήματος που από το ερχόμενο Μουντιάλ πρόκειται να «εισβάλει» στα γήπεδα. Η τεχνολογία ημιαυτόματου οφσάιντ δοκιμάστηκε στο FIFA Club World Cup (Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων) στο Άμπου Ντάμπι καθώς και στο Arabian Cup που φιλοξενήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από το Κατάρ. Η τεχνολογία θα παρέχει πρόσθετα δεδομένα και ειδοποιήσεις για το οφσάιντ στον βοηθό διαιτητή ποδοσφαίρου ή βίντεο (VAR) και στον βοηθό του βοηθού διαιτητή βίντεο (AVAR) με την απόφαση να επικυρώνεται χειροκίνητα προτού κοινοποιηθεί στον διαιτητή που βρίσκεται εντός του γηπέδου.

Η επικοινωνία με τους φιλάθλους εντός του γηπέδου θα βελτιωθεί επίσης με ένα τρισδιάστατο animation που θα εμφανίζεται στην γιγαντοοθόνη του γηπέδου αλλά και στους τηλεθεατές που παρακολουθούν τον αγώνα από το σπίτι, που θα δείχνει πως ελήφθη η απόφαση οφσάιντ. Η νέα τεχνολογία αξιοποιεί δεδομένα από 12 ειδικές κάμερες ανίχνευσης που είναι τοποθετημένες κάτω από την οροφή του γηπέδου για την παρακολούθηση της μπάλας καθώς και έως και 29 σημεία δεδομένων για κάθε παίκτη με ταχύτητα 50 φορές το δευτερόλεπτο, υπολογίζοντας την ακριβή θέση της μπάλας όσο και των παικτών στο γήπεδο. Τα 29 σημεία δεδομένων για κάθε παίκτη περιλαμβάνουν όλα τα άκρα κάθε παίκτη που σχετίζονται με το οφσάιντ, δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο σκελετικό μοντέλο, που φανερώνει το σημείο του σώματος -τόσο του επιτιθέμενου όσο και του αμυνόμενου παίκτη- που προεξέχει.

Η επίσημη μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Al Rihla της Adidas θα παρέχει ένα επιπλέον στοιχείο ζωτικής σημασίας για την ανίχνευση των πιο δύσκολων περιστατικών οφσάιντ καθώς ένας αισθητήρας μέτρησης αδράνειας (IMU, Inertial Measurement Unit) θα βρίσκεται εντός της μπάλας. Αυτός ο αισθητήρας, τοποθετημένος στο κέντρο της μπάλας, στέλνει δεδομένα της μπάλας 500 φορές το δευτερόλεπτο, επιτρέποντας τον εξαιρετικά ακριβή εντοπισμό του σημείου που χτυπήθηκε η μπάλα. Συνδυάζοντας τα δεδομένα παρακολούθησης των άκρων των παικτών και της ανίχνευσης της μπάλας και με την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, η νέα τεχνολογία παρέχει αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις οφσάιντ στους διαιτητές αγώνων βίντεο κάθε φορά που η μπάλα φτάνει σε έναν επιθετικό. Η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία χρησιμοποιεί τον όρο ημιαυτόματο οφσάιντ (κι όχι αυτόματο) καθώς τον τελευταίο λόγο για την απόφαση έχει ο βοηθός του βοηθού διαιτητή βίντεο, ο οποίος μαζί με τον βοηθό διαιτητή θα επικυρώσουν την απόφαση πριν την μεταβιβάσουν στον διαιτητή που βρίσκεται εντός του γηπέδου. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση που θα ληφθεί από το δωμάτιο βίντεο είναι τελική και αδιαπραγμάτευτη και δεν μπορεί να αλλάξει απ’ τον διαιτητή. Για να ληφθεί η απόφαση και να ανακοινωθεί στον διαιτητή του αγώνα δεν θα χρειάζονται περισσότερα από περίπου 25 δευτερόλεπτα.

O Pierluigi Collina, Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτητών της FIFA δήλωσε: «Το VAR έχει ήδη πολύ θετικό αντίκτυπο στο ποδόσφαιρο και μπορούμε να δούμε ότι ο αριθμός των λαθών έχει ήδη μειωθεί δραματικά. Αναμένουμε η ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ να μας πάει ένα βήμα παραπέρα. Γνωρίζουμε ότι μερικές φορές η διαδικασία για τον έλεγχο ενός πιθανού οφσάιντ διαρκεί πολύ, ειδικά όταν το περιστατικό οφσάιντ είναι οριακό. Εδώ εισέρχεται η ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ, για να μας βοηθήσει να λάβουμε ταχύτερες και ακριβέστερες αποφάσεις. Οι δοκιμές στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία και είμαστε σίγουροι ότι στο Κατάρ θα έχουμε ένα πολύτιμο εργαλείο υποστήριξης για να βοηθήσουμε τους διαιτητές και τους βοηθούς του να λάβουν την καλύτερη και σωστότερη απόφαση στον αγωνιστικό χώρο. Ξέρω ότι κάποιος το αποκάλεσε «οφσάιντ ρομπότ», δεν είναι. Οι διαιτητές και οι βοηθοί διαιτητές εξακολουθούν να είναι υπεύθυνοι για την απόφαση στον αγωνιστικό χώρο».

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 στο Κατάρ θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου στο Al Thumama Stadium με τον Αγώνα της Σενεγάλης ενάντια στην Ολλανδία από το Group A. Ο δεύτερος αγώνας θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Αγγλίας και Ιράν στο Al Rayyan ενώ μετά θα ακολουθήσει ο αγώνας του Κατάρ ενάντια στο Εκουαδόρ στο Al Bayt Stadium. Ο τελικός θα λάβει χώρα στο Lusail Stadium στην Doha μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, στις 18 Δεκεμβρίου.

Πώς σου φάνηκε;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Η Apple θα σαρώνει τα iPhone για να εντοπίζει εικόνες κακοποίησης παιδιών

TechTV Greece

Η εφαρμογή YouTube Vanced τερματίζει τη λειτουργία της

TechTV Greece

Meta εναντίον Twitter: Η μάχη για την κυριαρχία στα social media

TechTV Greece